27 Mart 2021 Cumartesi

Adana

    Türkiye'deki altıncı büyük metropolitan alan olup ülkenin önde gelen bir tarım, ticaret ve kültür merkezidir. Türkiye'deki maden zengini 4. bölge olan Adana; krom, demir, manganez, kurşun ve çinko yatakları açısından önem taşımaktadır.

    Adana'nın merkezi; Mersin, Adana, Osmaniye ve Hatay illerini kapsayan coğrafi, ekonomik ve kültürel bir bölge olan Çukurova'nın merkezinde bulunur. Yaklaşık 6,33 milyon insana ev sahipliği yapan bölgenin büyük bir bölümü, tarıma oldukça elverişli, geniş ve düz bir arazidir.

     Adana'nın tarihçesi 3.000 yıl kadar öncesine dayanmaktadır; bölgedeki arkeolojik bulgular Paleolitik Çağ'a değin uzanan insan yerleşkelerini gün yüzüne çıkarmıştır. Arkeologların taş bir duvar ve bir şehir merkezi buldukları Tepebağ Höyüğü Neolitik Çağ'da inşa edilmiştir ve Çukurova bölgesindeki en eski şehir olarak düşünülmektedir. Adana isminde bir yer Sümer destanlarından biri olan Gılgamış Destanı'nda söz edilmektedir; ancak bu çalışmanın coğrafyası sözü geçen yerin konumunu belirlemek için çok muğlaktır.

Şehirde turistik mekanlardan bazıları:

Taşköprü (Justinianus Roma Köprüsü),Adana Arkeoloji Müzesi ,Adana Etnografya Müzesi, Adana Atatürk Evi Müzesi, Adana Sinema Müzesi, Bebekli Kilise (İtalyan Katolik Kilisesi), Adana Bedesteni, Büyük Saat Sabancı Merkez Camii, Demir Köprü, Yağ Camii, Adana Ulu Camii, Tarihi Kazancılar Çarşısı, Akkapı Şeyh Cemil Nardalı Konağı






























































































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder