1 Eylül 2022 Perşembe

Kırklareli

Kırklareli'nin eski ismi Kırk Kilise, Yunanca'da Saranta Eklesies, Bulgarca'da Lozengrad idi.Kırklareli fethedildikten sonra uzun yıllar Vize livasına (sancak) bağlı olarak idare edilmiştir. Sultan Abdülmecid zamanında ilçe haline getirilmiş ve bu durum 1877-78 Osmanlı-Rus Harbine kadar devam etmiştir. Harbin ardından Ayastefanos Antlaşması ile o yıl kurulan Bulgaristan Prensliği'ne bırakılsa da yaklaşık 4 ay sonra geri alınmıştır. Rusların tahliyesinden sonra mutasarrıflık olmuştur.
    Kırklareli 1924 yılında il olmuştur. Merkez ilçe dışında Babaeski, Demirköy, Kofçaz, Lüleburgaz, Pehlivanköy, Pınarhisar ve Vize olmak üzere yedi ilçesi bulunmaktadır.

    Hızırbey Külliyesi, Sokollu Mehmet Paşa Külliyesi, Dupnisa Mağarası, Aya Nikola Manastırı, Longoz Ormanları, Samakocuk Dökümhane-i Amiresi (Fatih Dökümhanesi), Küçük Ayasofya Kilisesi (Gazi Süleyman Paşa Camisi), Vize Antik Tiyatro, Cedit Ali Paşa Camisi, Zindan Baba Türbesi, kaleler, çeşmeler, köprüler, istasyon binaları, askerî tabya ve mevziler görülmeye değer yerlerdir.
























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder