19 Ekim 2018 Cuma

Şanlıurfa

Mardin, Gaziantep, Adıyaman, Diyarbakır illeri ve güneyde Suriye ile sınır komşusu olan, çok eski çağlara dek uzanan zengin tarihiyle Şanlıurfa ülkemizin en kalabalık şehirlerinden biridir.
Kozmopolit yapısıyla çok zengin bir kültürü olan Urfa, -sayıları giderek azalsa da-, Türkiye Ezidilerinin çoğunluğuna evsahipliği yapar. Urfa, sahip olduğu doğal zenginlikleriyle de dikkati çeker. Kuzey Afrika ile birlikte dünyadaki kelaynak popülasyonunu barındıran tek yer olan Birecik, bu anlamda önemlidir. 1984 yılından beri her yıl Uluslararası Kelaynak ve Çevre Festivali yapılmaktadır.
GEZİLEBİLECEK YERLER:
Balıklıgöl (Halil-Ür Rahman ve Aynzeliha Gölleri. 150 metre uzunluğunda ve 30 metre genişliğinde olan Balıklıgöl, dini literatürde İbrahim Peygamber'in ateşe atıldığı yer olarak anlatılır. Ateşe atılmasının hemen ardından burası göle dönüşmüştür. İbrahim'in düştüğü yere "Halil-ür Rahman Gölü", Zeliha'nın düştüğü yere ise Ayn-ı Zeliha Gölü ismi verilir.), Halil-ür Rahman Camii, Harran, Şanlıurfa merkezdeki Haşimiye Meydanın hemen yanında Sipahi pazarı ile Bedesten çarşılarının bitişiğindeki Gümrük Hanı (Alaca Han), Örencik (Karaharabe) köyü yakınlarındaki, 12 bin yıllık geçmişiyle, “Dünyanın En Eski Arkeolojik Tapınağı” ilan edilen Göbeklitepe.
   Şanlıurfa lahmacunu, kebabı, biberi, çiğ köftesi ile meşhurdur.
 



















 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder