6 Mayıs 2013 Pazartesi

Amasya

7500 yıllık bir geçmişe sahip, ülkemizin önemli kültür, turizm ve tarih merkezlerinden biri olan şehir, bilindiği gibi misket elmasıyla meşhur. Sert, küçük ve tatlı olan, kendine has bir koku ve lezzete sahip bu elma oldukça dayanıklıdır.
 Amasya Müzesi, modern yapısı ve sahip olduğu zengin arkeolojik eserleriyle dikkat çekiyor. Yine Harşena Dağı üzerinde bulunan Amasya Kalesi, pek çok medeniyet görmüş, oldukça dikkate değer bir tarihi yapı.
15. yy’da inşa ettirilen II. Bayezid Külliyesi, cami, medrese, imaret ve şadırvandan meydana geliyor. Cami bahçesindeki çınarların camiyle yaşıt olduğunu anımsatalım.
Şehrin 1914 yılındaki halini yansıtan Maket Amasya, ilginizi çekebilecek bir yer. Şehrin dokusunu birebir yansıtan Minyatür Amasya Müzesi, ülkemizin de ölçek bazında en büyük kent maketi niteliğine sahip.
Gezebileceğiniz diğer yerler ise şöyle: Saraydüzü Kışla Binası Milli Mücadele Müzesi ve Kongre Merkezi, yapım tarihi 13. yy’a dek uzanan Burmalı Minare Camii, Hazeranlar Konağı Etnoğrafya Müzesi, Gökmedrese Camii, Şehzadeler Müzesi, Hatuniye Külliyesi, Amasya Bedesteni, Çağlayan Köprü, Kara Mustafa Paşa Hamamı gibi.
Doğanın tadını çıkarmak isteyenler için il oldukça zengin imkânlara sahip. Borabay Gölü ve çevresinde bungalov tipi evlerde veya çadırlarda konaklayabilir, bisiklet turuna çıkabilir, piknik ve yürüyüş yapabilirsiniz. Koruma altında bulunan Yedikuğular Kuş Cenneti ise unutulmaz fotoğraflar çekmek için birebir. Bu bölgede çadır ve kamp kurmanız da mümkün. Terziköy, Hamamözü ve Gözlek Kaplıcaları ise, hastalıklara şifa bulmak için tercih edilebilecek yerler arasında.
Son olarak yöreye özgü hasuda tatlısını, misket elmasını tatmadan dönmeyin.












































 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder