27 Eylül 2020 Pazar

Pamukkale

     Pamukkale, hem Türk turizminin hem de Denizli turizminin sembollerinden. Denizli şehir merkezinin 20 km kuzeydoğusunda yer alan Pamukkale, aynı zamanda bulunduğu bölgedeki ilçeye ismini veren bir doğal güzellik. Binlerce yıldır şifa merkezi olarak kullanılan termal su kaynaklarına sahip olan bölgede, su kaynağının içerisindeki kalkerin çökmesiyle oluşan bembeyaz travertenler doğal bir pamuk tarlasını andırıyor.
    Günümüzden 400 bin yıl önce meydana gelen bir dizi depremle, Büyük Menderes Havzasındaki termal suların oluşturduğu travertenleriyle eşsiz bir manzaraya sahip olan Pamukkale, ziyaretçilerine görsel şölen yaşatan bir yer.
     Zengin su altı kaynaklarının doğal yoldan yüzeye çıktığı Pamukkale’de kalsiyum karbonatla doymuş olan su, güneşin altında buharlaşıyor. İlk etapta ortaya çıkan jel halinde beyaz travertenlerin pamuksu görüntüsünün ardından yapı katılaşarak yüzeyi kristalleşmiş kayalara dönüşüyor.
     Travertenlerinin ilk halinin yumuşaklığı ve pamuk gibi beyaz renkli oluşu nedeniyle Pamukkale adını alan bölgede, 35-100°C sıcaklık değerleri aralığında 17 sıcak su alanı bulunuyor. Kaynaktan çıkan termal su, 320 metrelik bir mesafeyi kat ederek traverten başına geliyor. Buradan da traverten katmanlarına dökülerek 240-300 metre kadar daha yol kat ediyor.
    Pamukkale, Hierapolis Antik Kenti ve Roma Havuzu (Kleopatra Antik Havuzu) ile aynı alanda yer alıyor. Kalıntıların büyük bölümü Roma döneminden olan Hierapolis Antik Kenti ve Pamukkale Travertenleri 1988 yılında hem kültürel hem doğal miras olarak UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alıyor.




















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder